[close]

09 June 2010

dulu teh o ais sekarang limau suam

8 perkara lu orang takleh buat lepas makan

1) Jangan merokok - Eksperimen dari pakar membuktikan merokok selepas makan kesannya seperti merokok 10 batang rokok (kebarangkalian menghidap kanser lebih tinggi)

2) Jangan ambil air sejuk - sebelum, semasa dan selepas makan akan mengurangkan temperature sistem digestive (perut) dan akan menyebabkan lemak berminyak akan membeku pada permukaan isi perut kita.

3) Jangan terus makan buah - Makan buah selepas makan akan menyebabkan perut dipenuhi udara. Jadi, makanlah buah 1-2 jam selapas makan atau 1 jam sebelum makan.

4) Jangan minum teh - Kerana daun teh mempunyai kepekatan asid yang tinggi. Ini akan menyebabkan protein dalam makanan akan berkurangan dan akan menyusahkan untuk hadaman.

5) Jangan bukak talipinggang anda - Bukak talipinggang atau butang seluar lepas makan sebenarnya akan memudahkan isi permakanan berbelit dan terlekat.

6) Jangan mandi - Mandi akan menyebabkan tekanan darah pada kaki, tangan dan badan naik mendadak dan tekanan darah pada perut pula berkurangan. Ini akan menyebabkan sistem penghadaman akan menjadi lemah.

7) Jangan berjalan - Orang cakap berjalan 100 langkah lepas makan akan membuatkan kita hidup sampai umur 99. Tapi itu tidak benar, kalau kita berjalan hanya menyebabkan nutrisi harian keperluan badan kita diberikan dalam keadaan tak menentu.

8) Jangan terus tidur - Menyebabkan makan kita amik tak dihadam dengan baik. Ini akan menyebabkan gastrik dan intensi pada perut

ps - gua copy paste je ni tapi gua tau memang beguna, nak2 lagi kat lu orang yang payah nak berak

No comments: